Jyrki Lohi Terve järki, reilu peli.

Suomineidon hameen liepeiltä

  • Suomineidon hameen liepeiltä

Keskusteltaessa itsenäisten valtioiden välisistä suhteista nousee geopolitiikka  yhdeksi avainsanaksi. Turvallisuusskenaarioiden katsannossa valtion sijainnilla ja asemilla, naapureiden olosuhteilla ja pyrkimyksillä on oman tahdon ja tavotteiden lisäksi suuri merkitys. Geopolitiikan tutkimus ja keskustelu siitä on ollut viime hetkiin saakka vaimeaa ja vaatimatonta. Georgia häiritsi Ruususen unta, Ukraina herätti?

Tulisiko Suomen pysyä puolueettomana ja liittoutumattomana vai onko parempi hakea vipuvartta ja turvaa Pohjois-Atlantin liitosta? Olemmeko kadottaneet uskomme kykyymme vastata itsenäisesti oman alueemme koskemattomuudesta, eikö oma kyky riitäkään? Emmekö pysty täällä ylläpitämään hyvin suunniteltua ja harjoitettua reservin valmiutta? Kävikö niin, että vaivihkaa tulimme ulkopuolisten tahojen pelottelemiksi suuren saatanan piknikateriana? Onko meidän suostuttava mukaan kaikkiin tuon kaukaisen, kovin agressiivisen sotilasliiton operaatioihin pienen korpikulmamme varjelemiseksi ?

Seuraamme Ruotsin mallia, koska Ruotsissa asuu viisaus. Olemmehan aina matkineet ja apinoineet kaikkea Ruotsin hyvää, ja visusti piilottaneet sieltä tulleet heikommat aallot. Jos ja kun Ruotsin kuningaskunta luopuu puolueettomuudestaan ja liittyy Pohjois-Atlantin liittoon, niin toki mekin. Viivana! Heti ja kohta. Hfvad?

Historia toistaa itseään vuosikymmenten, -satain tai -tuhansien kierrossa. Aina on kuviteltu, ettei enää koskaan voi katastrofeja syntyä, koska viisautemme on nyt lakipisteessä. Ihmisen järki ei tästä voi juurikaan kehittyä. Voivatko erilaiset lupaukset, vihjeet avusta saati turvallisuustakuut koskaan realisoitua tarpeen hetkellä? Kiltteys, hyväuskoisuus, hyväntahtoinen elehtiminen joka suuntaan on hulluutta, mielipuolisuutta!

Irrallinen muisto historiasta:

Reisille valuneen Venäjän kapinan 1905 jälkeen mensevikit ja bolsevikit järjestivät Tukholmassa Ruotsin sosialidemokraattien tuella salaisen ns. sovintokongressin 1906. Social-Demokratenin päätoimittaja Hjalmar Branting kirjoitti innostuneesti lehdessään olevansa täysin vakuuttunut siitä, että 'kansainvälisen solidaarisuuden side on solmittu Ruotsin ja Venäjän sosialidemokraattien välille. Tämä side on varmenpi turva Ruotsin rauhalle ja itsenäisyydelle kuin ne miljoonat kruunut, jotka on käytetty Bodenin linnoitukseen ja uusiin panssarilaivoihin.'

Ruotsin geopoliittinen asema vastasi tuolloin Suomen nykyistä tilaa, suuri Venäjänmaa suoraan rajan takana. Skismaattisten moninaisten eturyhmien Venäjä, mysteerien ja arvelujen maa. No, ensimmäisessä maailmansodassa Ruotsi pysyi puolueettomana. Muu maailma soti keskenään  Ruotsin käydessä tuottoisaa kauppaa Saksan keisarikunnan kanssa. Valtavan varallisuuslisäyksen lisäksi Luoja taritsi Ruotsille puskurivaltion itäiselle rajalle. Suomi itsenäistyi Venäjän vallan alta. Suomen itsenäisyys on nyt Ruotsin varmin turvallisuustakuu!

On turha verrata isänmaatamme mihinkään toiseen valtioon, suurta hölmöyttä on kuvitella suomalaisuuden piirteitä toisissa kansoissa. Piirteet ja ominaisuudet niillä kaikilla toki on, omansa!

Aisoposta värkäten: Koska huoleton Suomineito luulee tuntevansa naapurin pojan, ei hän välitä tämän ”Susi tulee!” huudoista...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jorma Rotko

Voisi olla korkea aika pyrkiä Natoon, eri asia otetaanko vastaan. Venäjä on jo menestyksekkäästi torjunut kolme mahdollista Nato-jäsenyyttä, Georgian, Moldovan ja Ukrainan, sillä Nato ei halua ottaa uusia jäseniä, joilla on ratkaisematon alueellinen konflikti naapurinsa kanssa. Isokos asia on kehittää alueellinen konflikti Suomen kanssa? Pariisin rauhan rajasopimus on epätarkka, tulisi saada vielä Kaukopään tehtaat ja johtajalle kesämökiksi Imatran Valtionhotelli, kuten alunperin oli tarkoituskin. On tietysti mahdollisuus perustaa Lappeenrannan oblastin demokraattinen kansantasavalta, jonka kuvernööri Johan Bäckmann pyytää apua fašisteja vastaan.
Itse elelen täällä Virossa ja tunnen hyvää mieltä, kun Naton hävittäjä joskus viuhahtaa kaupungin yli. Virossa on vain 1,2 miljoonaa asukasta ja niistäkin kuuluu 300 000 viidenteen kolonnaan. Ilman Natoa olisi tämä pikkumaa imperialismiin palanneelle Venäjälle vain aamiaispala, jos sitäkään.
Onnea ja menestystä natottomalle Suomelle! Venäjä tosin on alkanut rutistaa kaikkia raja-naaapureitaan, paitsi niitä, jotka kuuluvat Natoon.

Toimituksen poiminnat