Jyrki Lohi Terve järki, reilu peli.

Tasa-arvotoiminnan symmetria

Kenen hallussa on kansallinen tasa-arvovaikuttaminen? Onko tasa-arvon kehittäminen molempien sukupuolten yhteinen tavoite? Toteutuuko tämä kirkas ajatus käytännössä? Keskustelu on varsin yksinapaista, sillä suhteessa lukuisten naisjärjestöjen näkyvään vaikuttamistyöhön, ovat miesnäkökulman ajatukset jääneet vähälle huomiolle.

Tasa-arvoasioita ovat perinteisesti ajaneet naisjärjestöt. Eri sukupuolten edut ovat jossain määrin vastakohtaiset, ja keinot etujen valvomiseksi ovat toiselle puolelle kallellaan. Nimetyt naisjärjestöt saavat lakiin perustuvaa valtionapua toimintansa rahoittamiseksi. Miesjärjestöille valtionapua ei myönnetä, sillä tätä ei ole laissa säädetty. Valtionavusta annettua lakia tulee tältä osin korjata.

Miesjärjestöjen Keskusliitto - MJKL:n vaikuttamisen painopisteet kohdistuvat hyvinvointiin, koulutukseen ja työelämään sekä erotapauksiin. MJKL tuo keskusteluun mukaan näkemyksen poikien ja miesten ongelmista ja etsii keinoja tasa-arvopuutteiden korjaamiseksi. MJKL osallistuu asiantuntijajäsenenä Sosiaali- ja terveysministeriön Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) työhön.

Jotta tarvittavat muutokset saataisiin aikaan, vaatii se suoraa yhteyttä ministeriöihin ja eduskuntaan. Vaikka jokaisella poliittisella puolueella on omat naisjärjestönsä, niin vain Vihreä liitolla ja Perussuomalaisilla on järjestäytyneet miesjärjestöt (Vihreä miesliike ja Perusäijät). On suotavaa, että muissa puolueissa havaitaan tämä sukupuolisen tasa-arvon vaje, ja myös siellä järjestetään omat miesjärjestöt. Rintama ei ole umpipoliittinen, Vihreä miesliike ja Perusäijät toimivat molemmat MJKL:ssa ja ovatpa yhdessä ja hyvässä hengessä järjestäneet Poikien ja nuorten syrjäytymistä käsittelevän seminaarin!

Mikäli STM:n Tasa-arvoyksikössä työskentelevät n. 15 henkilöä olisivat kaikki miehiä, se koettaisiin tasa-arvo-ongelmaksi, mutta nyt kun kaikki siellä työskentelevät ovat naisia, ei tasa-arvo-ongelmaa koeta olevan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jossain määrin painopiste poliittisessa keskustelussa sukupuolten välisestä tasa-arvosta on jo yksin historiallisen kehityksensä vuoksi pysytellyt naisasiajärjestöjen ja -aktiivien esille nostamissa aiheissa, mutta nähdäkseni aihealue on viime vuosina laventunut ja tarkentunut siinä määrin, että myös virallisessa valtion organisoimassa tasa-arvopolitiikassa mieserityiset aihealueet on huomioitu.

MJKL:n jäsenjärjestöistä Miessakit ry on jo runsaan kahdenkymmenen vuoden ajan tehnyt käytännöllistä tukevaa sosiaalityötä hyvin tuloksekkaasti ja mielestäni tällainen etsivä työ on paitsi tarpeellista, niin myös pysyvän taloudellisen tuen arvoista. (MJKL:n oman toiminnan tukeminen korvamerkityllä rahoituksella on myös kannatettava idea sinänsä).

Oman väkivaltaisuutensa kanssa hankaluuksiin joutuvien tai väkivallan seuraamuksena traumatisoituneiden miesten tukeminen "takaisin jaloilleen", mitkä ovat eräitä Miessakkien toimintamuodoista, tuo mittavia säästöjä yhteiskunnalle, parantaa näiden miesten ja heidän lähipiiriensä elämänlaatua ja sivutuotteena antaa vielä uutta tietoa sukupuolistuneen väkivallan syntymekaniikoista ja sitä ylläpitävien sosiaalisten sidosten dynamiikoista - esimerkiksi.

"Mikäli STM:n Tasa-arvoyksikössä työskentelevät n. 15 henkilöä olisivat kaikki miehiä, se koettaisiin tasa-arvo-ongelmaksi, mutta nyt kun kaikki siellä työskentelevät ovat naisia, ei tasa-arvo-ongelmaa koeta olevan?"

Niin, se historiallinen kehitys. Ketä miestä kiinnosti 1980-luvulla joku tasa-arvoyksikkö työpaikkana?

Käyttäjän JyrkiLohi1 kuva
Jyrki Lohi

Näin on. Miessakit on tehnyt uraa uurtavaa työtä miesasiavaikuttamisen eteen. Toivottavasti voimme jonkin ajan kuluttua todeta kehittyneemme yhä enemmän ja laajemmin tässä tärkeässä aiheessa. Vaikuttamista ei voi jättää yksin naissukupuolen vastuulle?
Joo, Tasa-arvoyksikön perustamisesta taisi juuri tulla 30 vuotta. Oliko silloin aika toinen? Na, ainakaan omalla kohdallani eivät tasa-arvoasiat olleet päällinnä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kaikista eniten voi vaikuttaa siinä vaiheessa kun hallitusohjelmasta neuvotellaan. Toisin sanoen jos keskustaa, kokoomusta ja perussuomalaisia lähellä olleet lobbarit olisivat kaksi vuotta sitten olleet hereillä, niin hallitusohjelmaan olisi ollut mahdollistaa saada yhtä ja toista.

Nyt hallitusohjelmassa lukee, ettei Suomessa ole tasa-arvo-ongelmia.

Vastaus esittäämäsi kysymykseen: kansallinen tasa-arvovaikuttaminen ei ole tällä hetkellä oikein kenenkään näppäimissä, koska keskustaa, kokoomusta ja perussuomalaisia ei noin keskimäärin moiset asiat kiinnosta.

Toimituksen poiminnat